Dossier: Het Leuvense gerechtsgebouw
Renovatie van het gerechtsgebouw (2014-2020)
1 bijlage(n)De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, gaf in 2014 aan Studio Roma de opdracht om een studie uit te voeren voor de restauratie van de gevels en de daken en voor de verbouwing van de toegang. Bij het begin van het project voerde Monumentenwacht Vlaams-Brabant een grondige inspectie van de daken uit om de exacte toestand in kaart te brengen. Zowel bij de dakbedekking in leien en koper als bij de goten werden problemen vastgesteld, die onder andere te wijten waren aan foutieve detaillering of uitvoering. Studio Roma onderzocht eerst de natuurstenen in de gevel. Hieruit bleek dat de schade aan de gevels vooral te wijten was aan de aard van de gebruikte natuursteen en aan de verroesting van de ingewerkte verankeringen.
Verroeste verankering van de natuursteen. Collectie Regie der Gebouwen.
Het houten buitenschrijnwerk vertoonde veel tochtproblemen omdat de raamvleugels krom getrokken waren. De originele ramen waren te slank gedetailleerd in verhouding tot hun grote afmetingen en het gekozen hout was niet geschikt. De enige oplossing was de volledige vervanging van de ramen aan buitengevels en werkruimtes. Het oorspronkelijke uitzicht van de ramen werd daarbij gerespecteerd. De hoofdingang van het gerechtshof was niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit vanwege de monumentale trap. In de inkomhal werkte het draaihekken niet meer en bovendien paste het qua materiaal niet in het interieur. In de ‘salle des pas perdus’ (wandelzaal) op de tweede verdieping viel bijna geen licht meer binnen via het beglaasde plafond omwille van de constante bevuiling door duiven.
Het bevuilde glazen plafond in de ‘salle des pas perdus’. Collectie Regie der Gebouwen.
In 2018 startte de Regie der Gebouwen met de restauratie. Voor de uitvoering van de werken stelde ze in 2018 Monument nv aan. Op het dak zijn waar nodig plaatselijke ingrepen uitgevoerd. Kapotte leien zijn vervangen en de koperen daken deels hersteld en deels vernieuwd. De koperen bekroning van de centrale koepel is op basis van oude tekeningen en foto’s opnieuw gebouwd. Ze vervangt de bekroning die na de Tweede Wereldoorlog in een minder geprofileerde vorm was uitgevoerd.
Nieuwe koperen bekroning koepel. Foto Studio Roma cvba.
In de gevels zijn na reiniging meerdere natuursteenblokken volledig vervangen. Daarvoor is steen van Sint-Vaast gebruikt, die goed lijkt op de oorspronkelijke Sint-Leu-steen die niet meer verkrijgbaar is. Kleinere beschadigingen zijn hersteld met natuursteenherstelmortel. Verroeste verankeringen zijn, voor zover ze nog niet tot schade hadden geleid, met een scantechniek opgespoord en uit voorzorg uitgeboord. De ramen aan buitengevels en werkruimtes zijn vervangen en steviger uitgevoerd.
Vervanging natuursteen in dakkapel. Foto Studio Roma cvba.
Op de zolder boven de ‘salle des pas perdus’ op de tweede verdieping zijn de daken en ramen gedicht. Het glas in het plafond is vervangen door gelaagd glas voor een betere veiligheid. Om bevuiling van het beglaasde plafond te voorkomen, is er een beschermkoepel over geplaatst. De hoofdingang is voorzien van een hefplatformlift voor personen met beperkte mobiliteit. In de inkomhal is een nieuwe inkomsas geplaatst met volledig glazen draaihekken en zwarte stalen profielen, waardoor die beter past in het interieur.
Restauratie glazen plafond en nieuwe imkomsas. Foto Studio Roma cvba.