Ondersteuning
Ondersteuning
Handleidingen
Ondersteuning bij het inventariseren en registreren van een erfgoedcollectie. Raadpleeg geregeld deze pagina voor nieuwe versies.
- Snel aan de slag met het Erfgoedregister (korte handleiding voor een snelle introductie)
- Basishandleiding Erfgoedregister (Erfgoedplus.be) (wordt herwerkt in het Erfgoedregister -> helpfunctie)
- Handleiding gevorderd gebruik Erfgoedregister en Erfgoedplus.be
- Richtlijnen voor het nummeren van religieuze objecten (provincie Antwerpen)
- Handleiding Digitaliseren en ontsluiten van prenten- en fotocollecties (CAG, Sarah Luyten, 2012).
- Handleiding: Opstellen van een kerkinventaris (PARCUM, 2020) (URL voert naar de website van PARCUM. U kan het boek hier bestellen)
Opleidingen - Basiscursus inventariseren in een kerk (PARCUM)
De Vlaamse erfgoeddatabanken werken samen met PARCUM. Raadpleeg de agenda van PARCUM voor de 'Basiscursus inventariseren in een kerk'. Zowel in het voorjaar als in het najaar wordt in elke provincie een Basiscursus inventariseren georganiseerd. Opleiding Erfgoedregister maakt deel uit van deze cursus.
Hulpmiddelen inventarisatie
Het Erfgoedregister is een online registratiesysteem. Bij voorkeur wordt rechtstreeks in het Erfgoedregister gewerkt. Om praktische of organisatorische redenen is dit niet steeds haalbaar. Naargelang persoonlijke voorkeur kan je gebruik maken van tussenstappen. Het inventarisformulier (Word) volgt de velden uit de beperkte invoerfiche in het Erfgoedregister. Uitgeprint geeft dit een papieren fiche met vaste invulvelden. Het invulsjabloon (Excel) volgt de meest belangrijke velden voor een registratie. Nadien kan men de gegevens op eigen tempo overzetten naar het Erfgoedregister.
- Blanco inventarisformulier - basisregistratie (Word - uitprinten en/of fotokopiëren)
- Invulsjabloon - met duiding en voorbeelden (Excel - invullen & nadien overzetten - de Excel wordt niet opgeladen naar het Erfgoedregister)
Aanvullende informatie