Dossier: Draaiboek 'Goed Geërfd Erfgoed'
Resultaten
Hieronder volgt een overzicht van de resultaten van het project Goed Geërfd Erfgoed. Dit is geen exhaustief overzicht. Niet in het minst omdat het proces van een jaar lang thema- en projectwerking rond erfgoed een zeer belangrijk resultaat is. Wat hieronder volgt zijn alle duidelijke acties die alle partners samen overlegd, gepland en georganiseerd hebben om het erfgoed van de zelforganisaties op verschillende manieren te ontsluiten.
- VIP-erfgoedtour (26/04/2015)
Kennismaking met bovenlokale initiatieven kwam er allereerst in de vorm van de VIP-erfgoedtour: een verfraaide toegang tot verschillende plaatsen in het Leuvens circuit van Erfgoeddag. Deze ging in 2015 door op zondag 26 april met als thema ‘Erf’. Voor nagenoeg alle leden van de zelforganisaties was de organisatie van Erfgoeddag onbekend. Terwijl het in feite een toonaangevend jaarlijks erfgoedevenement Vlaanderen en Brussel is.
Tijdens stuurgroep-vergaderingen en nader overleg met vertegenwoordigers van de Leuvense Erfgoedcel werd een mooi en instapklaar programma uitgewerkt op maat van de zelforganisaties. Vrijwilligers uit de zelforganisaties konden hierop intekenen. Ze werden extra warm onthaald en wegwijs gemaakt door erfgoedactoren op verschillende locaties: de raadskelder van het Stadhuis, de Wandelzaal van het Stadhuis en de Universiteitsbibliotheek, met toegang tot de toren. Het betekende voor 46 personen een uitvoerige kennismaking met de verschillende manieren waarop erfgoed gedeeld kan worden: rondleiding, tentoonstelling, concert, persoonlijke getuigenis, story-telling, … Tegelijkertijd gunde de tour hen een blik achter de schermen en liet ze hen plekken ontdekken, die anders weinig of niet toegankelijk zijn, zoals het archief van de Universiteitsbibliotheek en het museum van het Koninklijk Verbond der Jaartallen. Bovendien koppelden ze deze ervaring ook terug binnen de werkgroepen en deelden ze naar hartenlust foto’s met de andere deelnemers.
- Week van de Smaak (14/11/2015)
De Week van de Smaak is een jaarlijks tiendaags publieksevenement. In 2015 stond het evenement in het teken van ‘vergETEN’. Het thema ‘vergETEN’ mocht breed geïnterpreteerd worden: eten ontdekken en herontdekken, vintage recepten, oude eetgewoontes, nostalgie en ambachten. De verenigingen die omwille van de aard van hun erfgoed thematisch aansluiting vonden, konden in theehuis Medina te Leuven dankzij de actie ‘Op de Koffie’, een samenwerking met het Centrum voor Agrarische geschiedenis, een eerste oefening doen in de vertaalslag van hun erfgoed naar een publiek. Er werden interviews afgenomen over de betekenis en de functie van hun erfgoedstukken en hun gebruik. Zo werden de Chinese hotpot en de Nigeriaanse Yam beschreven en onderworpen aan een fotoshoot. Deze resultaten zijn ook verduurzaamd: zo vind je op de website historypin.org de beschrijvingen van de Nigeriaanse Yam en diens originele Nigeriaanse bewaarmethode, alsook van een Chinese fondue-set.
- Heritage on Stage (20/02/2016)
Heritage on Stage was de naam van het werkjaar afsluitend toonmoment van het project Goed Geërfd Erfgoed. Deze activiteit beantwoordde aan de wens van de zelforganisaties om hun erfgoedwerking te laten uitmonden in een gezamenlijk publieksmoment, niettegenstaande dat er in de loop van het project sub-werkgroepen waren gevormd. Heritage on stage was een combinatie van een eendaagse tentoonstelling van objecten en performances van rituelen en dans. De tentoonstelling stond in de kleine zaal van het Depot te Leuven, waar alle bezoekers samenkwamen. De informatie van het erfgoedmateriaal kregen de bezoekers zowel uit eerste hand van de leden van de zelforganisaties zelf als via een gedrukte brochure. Deze brochure gaf terzelfdertijd ook uitleg over wat er getoond zou worden op het podium. In de brochure is elke participerende zelforganisatie kort beschreven, met nadere toelichting over één van hun bijdragen aan het toonmoment. Tijdens de podiumvoorstelling leidden de leden van de zelforganisaties elk hun eigen performance in om ervoor te zorgen dat alle bezoekers wisten waar zij getuigen van zouden worden. De exporuimte deed achteraf nog dienst als receptieruimte om af te sluiten met een drankje en een hapje en een goed gesprek met medebezoekers of participanten van het project. Deze laatste konden onderscheiden worden van de bezoekersmassa door een bijbehorende badge.
- Heritage on Screen (24/04/2016)
“Heritage on Screen laat je kennismaken met het rijke multi-culturele erfgoed uit Leuven. Leuvense verenigingen tonen gebruiken en rituelen van het dagelijks leven afkomstig uit diverse landen. Ga mee op reis via een documentaire film en een kleine tentoonstelling en ontdek het bestaan van beeldende en muzikale erfgoedverhalen.” – uit Leuvense Programmabrochure Erfgoeddag 2016
De ambitie om in het jaar volgend op het projectjaar te participeren aan Erfgoeddag, bleek al uit het eerste bovengenoemde resultaat, de VIP-erfgoedtour. Het aansluitend thema ‘rituelen’ was een aangename kans om te profiteren van het reeds geleverde werk binnen het projectjaar en dit nog een te vertalen tijdens de Erfgoeddag. Gezien de doorlopen processen minstens even belangrijk zijn als de eindproducten gepresenteerd op Heritage on stage, besloten we in dit kader naast de expositie ook een documentaire te maken om deze te delen met het publiek.
- Erfgoedplus (2017-…)
De aanwezige collecties die getoond zijn in het kader van het project, in het bijzonder op het event Heritage on Stage, krijgen een plek op Erfgoedplus. Zo is een basis gelegd voor een natraject van participatieve ontsluiting door zelforganisaties, die opgeleid en gestimuleerd worden om hierop verder te bouwen. Zie hier.