Dossier: Damiaan door de bril van Edward Clifford
Een geïdealiseerd portret van Pater Damiaan
1. Father Damien, The leper, 1888
Dit portret van Damiaan ‘met de strohoed’ is zeker één van de meest gekende voorstellingen van Pater Damiaan. Edward Clifford maakte dit schilderij niet bij zijn bezoek aan Molokaï in 1888 maar in zijn studio in Londen in 1890. Zijn inspiratie kon hij putten uit de vijf Damiaanportretten en de vijf landschappen die hij in december 1888 ter plaatse geschilderd had. In het schilderij combineerde hij een Damiaanportret dat hij schilderde op 19 en 20 december (zie het hoofdstuk Portretten, nr. 2) met een landschap dat hij maakte op 26 december (zie het hoofdstuk Landschappen, nr. 11)
Waar we er van kunnen uitgaan dat de overige tekeningen ‘natuurgetrouw ‘ zijn hebben we hier duidelijk te doen met een gecomponeerde voorstelling. Zo is de voorstelling van Damiaan minder realistisch dan de oorspronkelijke portrettekening. De trekken zijn meer geïdealiseerd en de sporen van de lepra minder zichtbaar. Daarnaast stak Clifford een belangrijke symbolische boodschap in het schilderij. Het boek dat Damiaan hier leest is niet zijn brevier, maar wel de ‘Imitation of Christ’ (de Navolging van Christus) van Thomas a Kempis. Zo wil Clifford uitdrukken dat volgens hem Damiaan diegene is die het voorbeeld van Jezus op een perfecte manier in de praktijk omzette.
1. Edward Clifford, Father Damien 1888 The Leper, Londen 1890, Aquarel, gouache en krastechniek, Papier gelijmd op doek en gemonteerd op canvas, 53 cm x 66 cm, Collectie Damiaanmuseum inv.nr. 1079