Thema
De griendwerker
De collectie van het MOT verder uitgebreid op Erfgoedplus.be
Al meer dan 30 jaar werkt het MOT (Museum voor de Oudere Technieken, Grimbergen) rond technieken waarbij gebruik wordt gemaakt van water-, wind- en spierkracht. De collectie van het museum bestaat uit divers technisch erfgoed waaronder een uitgebreide collectie handwerktuigen. Op Erfgoedplus.be kunnen er nu 1684 werktuigen van verschillende beroepen geraadpleegd worden.
Sinds 2000 werkt het Museum voor de Oudere Technieken aan het databestand "Identificatie Documenten" (afgekort tot "ID-DOC"), een on-line hulpmiddel bij het identificeren van technische voorwerpen, vooral handwerktuigen. Heb je thuis of in je heemkring nog een handwerktuig liggen dat je niet kan identificeren, surf dan naar de pagina "ID-DOC" van het MOT.
Het museum onderzoekt en verzamelt objecten van voor de hand liggende gebruikers zoals de smid en de timmerman, maar ook minder bekende beroepen zoals de griendwerker. Hij gebruikt een hele reeks specifieke werktuigen om een griend aan te leggen, te onderhouden en de wilgentakken te oogsten. Rechte twijgen van wilgen worden voor duizend en één dingen gebruikt. Van het bijeenbinden van groenten over het vlechten van manden tot het maken van oeververstevigingen. Om mooie rechte takken te krijgen, hakt men de boom op een bepaalde hoogte volledig af. Het bekendste resultaat van deze techniek is de knotwilg, maar er kan ook lager geknot of met de grond gelijk afgezet worden. Op plaatsen waar men zich specialiseert in de productie van wilgenhout plant men hele velden aan met wilgen. Zo’n plantage noemen we een griend.
‘Lattentrekker’, ‘Stikhaak’, ‘Rooiijzer’, ‘Poothout’, … zijn geen scheldnamen maar werktuigen van de griendwerker. Hieronder kan je er enkele ontdekken op Erfgoedplus.be:
Maar er is meer! Ontdek hier de andere 1684 werktuigen uit het museum op Erfgoedplus.be. Op de website van het MOT vind je naast alle handwerktuigen ook het Repertorium van de Belgische Handelscatalogi. Het is een online hulpmiddel om handelscatalogi op te sporen in openbare collecties, uitgegeven in België vóór ca 1950. In het repertorium kan je zoeken op de naam van je gemeente.