Nieuwsbericht
Particulier mijnwerkerserfgoed online
Op 26 september 2015 werd in het Mijndepot van Waterschei de 3de Ontmoetingsdag Mijnwerkers georganiseerd door vzw Mijn-Verleden. Voor de gelegenheid bemande het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) een registratiestand voor particulier mijnerfgoed.
De Ontmoetingsdag Mijnwerkers is reeds aan zijn derde editie toe. Oud-mijnwerkers werd opgeroepen een persoonlijk voorwerp mee te nemen naar de ontmoetingsdag in Waterschei. Dit particulier mijnwerkerserfgoed kon aldus de basis vormen voor herinneringen en gesprekken aan hun dienstjaren in het Kempense steenkoolbekken. Het PCCE richtte voor dit evenement een digitalisatie- en registratiestand in. De oud-mijnwerkers konden hier hun persoonlijke voorwerpen laten scannen of fotograferen en met het bijbehorende verhaal laten registreren.
Het meegebrachte mijnwerkerserfgoed werd met bijbehorende uitleg geregistreerd en gedigitaliseerd. Op de stand lagen mappen met foto's uit de collectie van het PCCE. Deelnemers aan de ontmoetingsdag konden deze opnames dateren en benoemen.
Een klassieker in mijnerfgoed zijn de mijnveiligheidslampen (of Davy-lampen) die op de ontmoetingsdag vooral door deelnemers uit Nederlands Limburg werden meegenomen. Op een enkele uitzondering na bleek er echter geen persoonlijke link te bestaan tussen eigenaar en de specifieke lamp. De lampen behoren wel tot de private collectie, en hebben een symbolische waarde, maar werden door de deelnemers nooit in de ondergrond meegenomen.
Oud-mijnwerker G. Nuttin bracht een toeristisch fotoalbum (Thill-Nels, 1927) mee over de Charbonnages André Dumont. De complete set fotogravures illustreert het begin van de mijnvestiging van Waterschei met een bijzondere focus op de uitbouw van de tuinwijk. Deelnemer B. Dehnert bracht zijn persoonlijk archief mee naar de ontmoetingsdag. Het geeft een schitterend zicht op zijn actieve periode als mijnwerker van 1976 tot aan de sluiting van Waterschei in 1987. Uit dit archief werden enkele documenten als voorbeeld uitgelicht; een bedrijfspas, verlofkaart, enkele loonfiches, een jaarkalender met werknotities (1979), stakingsaffiche en documenten rond de sluiting.
Andere opmerkelijke bijdragen waren een refractometer voor de controle van de viscositeit van de hydraulische vloeistof voor de stempels en een brok van de laatste partij steenkool die op 31 maart 1988 in Winterslag werd bovengehaald (collectie Mijndepot). Bijzonder was een set uniformknopen voor terreinwachters van de André Dumontmijn met het monogram 'AD' André Dumont. Opmerkelijk zijn twee particuliere foto's van werken in de ondergrond (afdeling 1040, pijler R549). Om veiligheidsredenen mocht men immers geen onbeveiligde elektronische apparatuur in de ondergrond meenemen. Particulier vervaardigde opnames zijn dan ook zeldzaam.
Elk object werd ter plekke ingescand of gefotografeerd. Het beeldmateriaal werd nadien samen met de gegevens ingevoerd met het Erfgoedregister.
Tijdens de Mijnwerkers Ontmoetingsdag werden van 13 deelnemers objecten en verhalen geregistreerd. Het totaal van 88 objecten werd door het PCCE beschreven binnen de virtuele collectie 'Particulier Erfgoed uit Limburg'. Naast digitalisatie en registratie konden deelnemers ook de fotografische collectie van het PCCE inkijken over het industriële erfgoed van de Limburgse mijnen. Deze collectie omvat enkele duizenden opnames van de zeven Limburgse mijnzetels. Een honderdtal oud-mijnwerkers hebben dit materiaal doorbladerd en aangevuld met bijkomende gegevens. Hierdoor konden gebouwen, en hun functie, gedateerd en benoemd worden.
>> het particulier mijnerfgoed van de Mijnwerkers Ontmoetingsdag
>> Collectie over het industriële erfgoed van de Limburgse mijnen (PCCE)
>> Museum Ons Mijnverleden