Nieuwsbericht
Migratie DONNET afgerond
Deze week worden de laatste data van de kerkelijke inventarissen uit DONNET naar het Erfgoedregister gemigreerd. De continuïteit voor de Antwerpese kerkfabrieken werd hiermee gewaarborgd. Het is niet meer langer mogelijk om in DONNET te werken.
Waarom deze datamigratie?
In het kader van de afslanking van de provinciale bevoegdheden werd de erfgoeddatabank DONNET op 1 januari 2018 van de Provincie Antwerpen overgedragen naar het Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM) van de Vlaamse Gemeenschap. Als een eerste stap in de integratie van de voormalige provinciale databanken werd besloten om de werking van DONNET uit te doven. Om continuïteit in registratie te waarborgen, werden alle data overgezet naar het Erfgoedregister (Erfgoedplus.be).
Hoe verliep de datamigratie?
In de migratieplanning werd een onderscheid gemaakt tussen de kerkelijke inventarissen. Onze prioriteit ging uit naar actieve kerkfabrieken die hun inventarissen geregeld bijwerkten in DONNET. Deze groep van 55 kerkelijke collecties werd reeds integraal in december overgezet. Vervolgens ging onze aandacht uit naar de niet actieve kerkfabrieken. Sinds hun start met DONNET hebben deze kerkfabrieken niet meer in hun inventaris gewerkt. De migratie van deze 100 kerkelijke collecties werd midden februari afgerond. Als laatste groep waren een 12-tal niet actieve kerkfabrieken met minder dan 20 geregistreerde objecten aan de beurt. Deze migratie wordt nog deze week, op vrijdag 13 maart, afgerond.
Welke DONNET-collecties worden niet gemigreerd?
Een groep van 52 kerkelijke collecties telt geen enkel geregistreerd object in DONNET. Ook collecties met slechts één of twee testobjecten vallen onder deze categorie. Uit deze collecties zonder geregistreerde objecten valt er niets te migreren. Voor kerkfabrieken die binnen deze categorie vallen, en die een overeenkomst hadden met DONNET, wordt pro-actief een lege collectie aangemaakt in het Erfgoedregister. Deze kerkfabrieken worden gecontacteerd of zij een samenwerking willen voortzetten. Na ondertekening van een nieuwe overeenkomst, kunnen ze meteen aan de slag.
Met welke DONNET-collecties wordt niets gedaan?
Een grote groep van 169 DONNET collecties telde geen enkel geregistreerd object en er werd ook geen overeenkomst met Provincie Antwerpen afgesloten. Deze collecties had DONNET pro-actief aangemaakt als 'wachtcollecties'. Er is geen inventaris en er is ook geen samenwerking. Voor deze groep wordt pro-actief geen collectie aangemaakt in het Erfgoedregister. Kerkbesturen die van start willen gaan met het Erfgoedregister kunnen dit echter wel op elk gegeven moment aanvragen.
Uitzonderingen.
Nog voor besloten werd om DONNET uit te doven, waren een 13-tal kerkfabrieken - uit alle categorieën - van start gegaan gegaan in het Erfgoedregister. Zij besloten om een nieuwe actuele inventaris op te maken en van nul af te starten. Voor enkele kerkfabrieken uit de 'nul-categorie' met DONNET-overeenkomst blijken inventarissen Excel te bestaan. Momenteel wordt onderzocht of deze gegevens uit Excel geschikt zijn om te importeren in het Erfgoedregister.
Het verdere traject?
Administratief verzamelen we de actuele informatie voor elke kerkfabriek (correspondentieadres, samenstelling bestuur, kerken en kapellen onder beheer). Met deze informatie willen we alle overeenkomsten vernieuwen. Samen met een dubbel van de ondertekende overeenkomst ontvangen de kerkfabrieken de nodige logingegevens om de inventaris bij te werken. Voor de meest actieve kerkfabrieken is dit reeds ver gevorderd. Voor de overige besturen zal dit in de loop van maart en april worden afgerond.
Opleidingen?
Dit jaar wordt binnen provincie Antwerpen volop ingezet op opleidingen. Hiervoor zoeken we nog partners en samenwerking met erfgoedorganisaties. In afwachting wordt een eenvoudige - of 'korte' - handleiding uitgewerkt om ook zonder opleiding elementaire ingrepen uit te voeren in het Erfgoedregister. Voor het Erfgoedregister bestaat een uitgebreide handleiding die men kan raadplegen op de website www.erfgoedplus.be/handleiding.
Wat met DONNET?
De samenwerking met de ontwikkelaars van DONNET werd stopgezet. Het systeem zelf blijft voor onbepaalde tijd werken. Maar DONNET wordt niet meer opgevolgd en er worden geen gegevens meer overgezet naar het Erfgoedregister. Voor de kerkfabrieken is het dan ook belangrijk om niet meer in DONNET te werken. Men kan immers de kerkinventarissen actief raadplegen, beheren en aanvullen in het Erfgoedregister.