Nieuwsbericht
Kesselberg geeft geheimen prijs
De Kesselberg in Leuven is een archeologisch belangrijke en goed bewaarde site. Dat blijkt uit het onderzoek dat Archeologisch Adviesbureau RAAP onlangs uitvoerde in opdracht van de Vlaamse Overheid. Door de vondst van onder meer twee voorraadpotten weten we nu dat er omstreeks 400-250 jaar voor Chr. al op deze plek een nederzetting was. Van 1 juli t/m 1 december 2015 zijn deze potten te zien in het onthaal van het Leuvense stadskantoor.
Het onderzoek van RAAP bevestigt dat de Kesselberg een meer dan 2000 jaar oude versterking is uit de ijzertijd (800 tot 52 voor Chr). Deze sporen van de ijzertijdwal zijn bovendien nog altijd zichtbaar in het landschap. Naast de Kesselberg zijn in Vlaanderen slechts vijf locaties geïndentificeerd waar een hoogtenederzetting uit de ijzertijd voorkomt: de Kemmelberg (Heuvelland), het Kooigembos (Zwevegem), het plateau van Caestert (Kanne), de Kesterberg (Gooik) en Borgstad (Asse).
Twee voorraadpotten
Tijdens het waarderingsonderzoek op de Kesselberg werden binnen de omwalling vijf verschillende sporen aangetroffen van aardewerk en huttenleem uit de tweede helft van de midden ijzertijd (ca. 400/250 .Chr.). Van twee grote potten, wellicht voorraadpotten of containers voor vloeistof, konden de scherven opnieuw in elkaar worden gezet. Deze potten worden van 1 juli tot en met 1 december 2015 in het onthaal van het Leuvense stadskantoor tentoongesteld.
Ook resten van middeleeuwse versterking gevonden
Op de Kesselberg lag in de middeleeuwen ook een versterking, het Kesselstein. Tijdens het recent uitgevoerde waarderingsonderzoek kon deze versterking exact gelokaliseerd worden. De onderzoekers brachten een buitenmuur, een vierkant gebouw en een ronde toren in kaart. Vermoedelijk werd het Kesselstein gebouwd in het eerste kwart van de 11de eeuw na Chr. als voorpost of uitkijkpost. In de 16e eeuw spreekt men in historische bronnen van een sterk vervallen vesting in ijzerzandsteen die zich op de Kesselberg bevond.
Het Agentschap Onroerend erfgoed bereidt tegen 2016 voor de Kesselberg een beschermingsdossier archeologie voor. De onderzoeksresultaten zullen tevens worden gebruikt worden om deze voor Vlaanderen belangrijke archeologische site verder te ontsluiten voor wandelaars, bezoekers en andere geïnteresseerden.