Nieuwsbericht
Europeana Strategie 2015-2020
Vandaag (3 juli 2014) werd de Europeana Strategie voor 2015-2020 gepubliceerd.
Europeana bestaat nu 5 jaar. Het is vooral zichtbaar als portaal (www.europeana.eu) dat toegang geeft tot meer dan 30 miljoen gedigitaliseerde erfgoedobjecten van zo'n 2500 instellingen uit heel Europa. Europeana is ontstaan als een project, initiatief van enkele grote nationale instellingen. Nu is het een samenwerking tussen vele soorten erfgoedinstellingen en geïnteresseerden die geleidelijk vorm gekregen heeft in het Europeana Network. Dit netwerk van 'stakeholders' groeit nog steeds en profileert zich stilaan als de omgeving waar het beheer en beleid van Europeana worden aangestruurd.
In die eerste 5 jaar werd binnen het Network heel wat gediscussieerd over visies en strategieën, zowel technisch als conceptueel. Deelnemers komen uit vele landen, culturen en beroepsdomeinen. Het strategie-document bundelt de gezamenlijke inzichten en vooruitzichten die uit die discussies gegroeid zijn. Eén van de belangrijkste is dat Europeana van portaal moet uitgroeien tot een platform. D.w.z. dat naast het product, de database en de inhoud, ook het proces wordt erkend als een belangrijke - zoniet de belangrijkste - verwezenlijking en streefdoel. Europeana heeft inderdaad als grote verdienste dat er in alle Europese landen druk werk wordt gemaakt van digitaliseren en digitaal toegankelijk maken van cultureel erfgoed. Elk land wordt aangespoord om een digitaliseringsbeleid op te stellen en uit te voeren. De samenwerking binnen Europeana zorgt ervoor dat dit gebeurt op basis van gemeenschappelijke standaarden en dat vergelijkingen kunnen gemaakt worden.
Erfgoedplus.be neemt deel aan Europeana sinds 2009. De gegevens in onze database zijn dus ook vindbaar via Europeana. Dit zijn ongeveer 100.000 objecten (zo'n 1 op 300 op het totaal in Europeana), verzameld uit ongeveer 250 collecties (1 op 10 op het totaal in Europeana!). Het verschil in de verhoudingen duidt op een vrij unieke positie van Erfgoedplus.be binnen het Europeana landschap. We slagen erin vooral gegevens te verzamelen en toegankelijk te maken (aggregeren in Europeana-taal) van kleinere lokale collecties, terwijl Europeana toch nog vooral gevoed wordt door de grotere erfgoedinstellingen die de middelen hebben om de technische vereisten te verwezenlijken.
Naast het aanleveren van een bescheiden aantal objecten nemen we ook actief deel in het Network om zoveel mogelijk van Europeana te leren, maar zeker ook om te helpen de visie bij te werken. Stilaan groeit ondertussen wel het besef binnen het Network dat Europeana vooral nuttig kan zijn voor de toegang tot de lokale maar vaak zeer gespecialiseerde kennis. Die kennis zit nu verspreid bij zeer veel erfgoedactoren, en is maar erg moeilijk vindbaar. We zijn ook overtuigd van de onmisbare bijdrage van de lokale erfgoedgemeenschappen voor het verbeteren van de kwaliteit van erfgoedinformatie in het algemeen. Die kwaliteit wordt trouwens als eerste prioriteit (van drie) aangeduid in het Europeana stategie-document. We geloven dus dat de voorbeeldsrol van Erfgoedplus.be binnen Europeana de volgende jaren zeker nog zal groeien.
Verdere lectuur:
- Europeana website: www.europeana.eu
- Europeana blog: pro.europeana.eu/blog
- Erfgoedplus.be deelname: Over ons / Europeana