Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Erfgoedplus.be

De erfgoeddatabank voor de provincies Vlaams-Brabant en Limburg is al zeven jaar publiek raadpleegbaar. In mei 2009 gingen 37.000 digitale erfgoedfiches online. Vandaag ontsluit Erfgoedplus.be ruim 124.000 digitale erfgoedfiches. Erfgoedplus.be is een vaste aggregator binnen het Europeana netwerk en geldt als voorbeeldproject voor het ontsluiten van lokaal erfgoed.

Erfgoedplus.be brengt het erfgoedlandschap in kaart voor specialisten, liefhebbers en het ruime publiek. Erfgoedplus.be is tegelijk een erfgoeddatabank, een erfgoedwebsite én een digitale erfgoedinventaris. Elke vereniging of organisatie die een erfgoedcollectie bezit of beheert, kan deelnemen aan Erfgoedplus.be. Het erfgoed in eigen beheer kan men registreren met het Erfgoedregister. Het Erfgoedregister is een professionele webtoepassing met museale standaarden om collecties te beheren en werd ontwikkeld op maat van kleinschalige en lokale erfgoedcollecties. Collecties van professionele instellingen worden dan weer geconverteerd naar de databank.

Erfgoedplus.be is een initiatief en samenwerking tussen de besturen van de provincies Limburg, Vlaams Brabant en de Stad Leuven. Het is een non-profit initiatief ten behoeve van de erfgoedsector. Alle toepassingen binnen Erfgoedplus.be vallen onder eigen beheer. Erfgoedplus.be is volledig onafhankelijk van bedrijven of betalende software. Structureel en inhoudelijk werkt Erfgoedplus.be samen met gelijkgestemde erfgoedinitiatieven waaronder het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, databank BALaT), Archiefbank Vlaanderen (collectiebeschrijvingen conform COMETA), het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD, AAT-Ned), het Getty Research Institute (koppeling met de AAT - linked data) en Europeana (aggregator België, EuropeanaLocal).

Erfgoedplus.be is veel meer dan een beeldbank. Het is een volwaardige databank met erfgoedinformatie over het erfgoed in Limburg en Vlaams-Brabant. Naast professionele archieven, instellingen en musea worden ook niet-professionele en zelfs kleinschalige erfgoedcollecties publiek raadpleegbaar gemaakt. Meer dan de helft van de informatie op Erfgoedplus.be is afkomstig van lokale erfgoedbeheerders; heem- en geschiedkundige kringen, kerkfabrieken en private collecties. Ook het individuele erfgoed -of 'zwerferfgoed'- wordt opgetekend. Erfgoedplus.be is meer dan een databank, het is een geïntegreerd traject voor erfgoedzorg op maat van de lokale actoren. Over de jaren heen heeft Erfgoedplus.be binnen beide provincies een uitgebreid netwerk voor dienstverlening, ondersteuning, begeleiding en opleidingen kunnen uitbouwen in hechte samenwerking met koepelorganisaties (vb. Heemkunde Limburg) en (inter)gemeentelijke erfgoedwerking (vb. erfgoedcellen, erfgoeddiensten).

Juist deze lokale verankering maakt Erfgoedplus.be binnen Europese context zelfs uniek. Geen enkel ander initiatief of andere deelnemer aan Europeana werkt inclusief waarbij men er in slaagt om ook het erfgoed van de kleine en lokale spelers samen te brengen en internationaal te ontsluiten. Erfgoedplus.be werd ontwikkeld om gegevens van diverse bronnen, systemen en toepassingen gelijk te schakelen en uniform via één platform te ontsluiten. Ook op technisch vlak is Erfgoedplus.be nog steeds een vooruitstrevend initiatief, van bij de start in 2002 klaar voor de (nu actuele) uitdagingen van Linked Open Data (LOD).

>> Meer weten over Erfgoedplus.be? Zelf deelnemen? Contacteer onze aanspreekpunten
>> Bekijk het overzicht van alle deelnemende collecties
>> Erfgoedplus.be uitwisseling met Europeana
Logo erfgoedplus.be

Print deze pagina