Nieuwsbericht
De Meester van Elsloo ontmaskerd
laatmiddeleeuwse beeldsnijkunst
In het recente juni/juli nummer van zuiderlucht verscheen recent de bijdrage 'De Meester van Elsloo ontmaskerd' (Paul van der Steen, pp.16-17). Beeldhouwwerken van de laatmiddeleeuwse beeldhouwateliers en meesters van de Euregio zijn ook nu nog talrijk in de kerken langsheen de Maas aan te treffen. De werken toegeschreven aan de Meester van Elsloo of Jan Van Steffeswert concentreren zich in de Belgische provincies Limburg en Luik, Nederlands Limburg en Aken. De grootste concentratie aan werken bevindt zich echter in de Belgische provincie Limburg. Ze staan nog steeds op de authentieke locaties waarvoor de werken indertijd vervaardigd werden.
De grootste concentratie van werken van zowel de Meester van Elsloo, Johan van Oel, Jan Van Steffeswert en Jules Courroit bevindt zich in de Sint-Lambertuskerk van Neeroeteren. Bekijk de collectie van de kerk Sint-Lambertus in Neeroeteren (Maaseik) op Erfgoedplus.be. Afbeeldingen van de online fototheek, foto's van het Belgische kunstpatrimonium, van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK objectnrs. 21352, 21698 en 21699).
materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek
Rond de meester van Elsloo werd in 2010 en 2011 een grootscheeps onderzoek uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Het KIK kreeg de opdracht om voor België de 70-tal beeldhouwwerken, verbonden aan de Meester van Elslo, aan een materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek te onderwerpen. De opdracht werd onder meer opgevolgd door het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE). Deze studie diende als voorbereiding op een grootschalige overzichtstentoonstelling waarbij de drie landen (België, Nederland en Duitsland) betrokken waren. In deze diepgaande studie onderzocht het KIK minutieus elk beeld dat aan de Meester van Elsloo werd toegeschreven. Niet enkel de technieken maar ook het hout werd onderzocht. Dendrologisch onderzoek kon alvast verwantschappen tussen beelden vaststellen. Zo bleken enkele beelden die voor verschillende kerken werden vervaardigd van éénzelfde boom te stammen. Maar het onderzoek bracht ook meer onzekerheid. Er wordt verondersteld dat het oeuvre niet zozeer het werk is van één beeldhouwer, maar wellicht de productie van één of meerdere kleinschalige ateliers. Het lijkt nu ook meer opportuun te spreken van de 'beeldhouwer groep van Elsloo'.
Ook de bijdrage in zuiderlucht kaart dit gegeven aan. De studie aan Nederlandse zijde ligt geheel in de lijn van de bevindingen van het KIK. Over de Meester van Elslo blijkt bovendien bijzonder weinig gekend. De ondertoon van de tekst draagt dan ook de twijfel uit of er nog gesproken kan worden van een 'Meester van Elslo'?
Lees de abstract 'Het oeuvre van de laatmiddeleeuwse beeldsnijder ‘Meester van Elsloo' in Belgisch bezit: kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek.' van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium).
Bekijk meer werken van laatmiddeleeuwse beeldhouwers via de zoeken. Typ hiervoor onder vrij zoeken 'Elslo' of 'Steffeswert' in het zoekvenster.