Nieuwsbericht
De collectie beeldhouwkunst van M op Erfgoedplus.be
Nadat M - Museum Leuven dit voorjaar haar nieuwste publicatie M Collecties - Beeldhouwkunst presenteerde, de langverwachte bestandscatalogus van de collectie sculptuur, is vanaf nu deze collectie beeldhouwkunst ook online te bekijken op Erfgoedplus.be.
Dit up-to-date overzicht biedt met hoogwaardige kleurfoto's een overzicht van de rijke en gevarieerde verzameling beeldhouwkunst van M. Het is een van de belangrijkste deelcollecties van het museum omdat ze enkele topensembles omvat, namelijk de collectie laatgotisch beeldsnijwerk, evenals vele negentiende-eeuwse sculpturen en plaasters van bijvoorbeeld Constantin Meunier en Jef Lambeaux. Maar de collectie is nog meer dan deze ankerpunten. Ze behelst heel wat verschillende disciplines zoals vrijstaande houtsculptuur en retabelfragmenten, maar ook steensculptuur, terracotta’s, grafmonumenten en architecturaal beeldhouwwerk. De collectie architecturale fragmenten en stenen beeldhouwwerk is evenwel nog niet online raadpleegbaar.
Deze ontsluiting is een eerste wapenfeit dat past binnen de nieuwe strategische ambitie van M om in te zetten op haar collectie beeldhouwkunst. M hoopt de collectie met topstukken uit laatgotische Brabantse en negentiende-eeuwse Belgische sculptuur zo bij een breed publiek én onderzoekers bekend te maken.
Naast de beeldhouwkunst nam M in het kader van de herdenking de Eerste Wereldoorlog haar Wereldoorlog I-collectie onder de loep. Een uitgekiende selectie objecten werd aan een registratie- en redactieronde onderworpen. Schilderijen, tekeningen en prenten met de puinen van Leuven, onder meer van de kunstenaar Alfred Delaunois, alsook plannen voor de heraanleg van het stadcentrum na de vernielingen zijn enkele thema’s die hierbij aan bod komen.
Behalve de recent toegankelijk gemaakte beeldhouwkunst en het Wereldoorlog I-erfgoed, zijn ook reeds de deelcollecties schilderijen, textiel, brandglas en Leuvense Prenten (tevens raadpleegbaar via www.vensteropleuven.be) van M via Erfgoedplus.be te ontdekken.
Afb. Toegeschreven aan Jan Borman, De Heilige Hubertus, 1483, Collectie M-Museum Leuven, inv.nr. C/31, © Lukas -Arts in Flanders vzw (Foto: Dominique Provost).