Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Cursusreeks collectiebeheer voor de lokale erfgoedhouder

Dit najaar organiseren de provincie Vlaams-Brabant en Heemkunde Vlaanderen in samenwerking met Heemkundige kring De Semse de cursusreeks ‘Mijn collectie, onze wereld. Collectiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De lessenreeks, die bestaat uit drie cursussen rond een bepaald thema, vindt plaats in Zemst. De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed met objecten (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties,…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige lessenreeks, of voor één of meerdere modules.

Cursus 1. Collectieplanning
Spreker: Hendrik Vandeginste (consulent Heemkunde Vlaanderen)
Als erfgoedorganisatie heb je een collectie opgebouwd of wil je voorwerpen bewaren om ze door te kunnen geven aan komende generaties. Maar je kan niet alles bewaren, onder meer omdat de kostprijs daar te hoog voor is. Dus moet je als erfgoedorganisatie bepalen wat je wel of niet bewaart. In deze vorming reiken we een manier aan waarop je dit kunt bepalen met respect voor het erfgoed en de erfgoedorganisatie.

Cursus 2. Registreren met het Erfgoedregister
Spreker: Jan De Cock (erfgoedconsulent Provincie Vlaams-Brabant)
Een introductie- en opfrissingscursus over het opstellen van een inventaris en het registreren van een erfgoedcollectie met het Erfgoedregister (Erfgoedplus.be). Het Erfgoedregister is gemaakt op maat van lokale erfgoedcollecties (geschied- en heemkundige kringen, private collecties, kerkfabrieken en archieven). Volgende aspecten komen aan bod: starten met het Erfgoedregister; aanmaken van registratiefiches; beschrijven van voorwerpen; beschrijven van een afbeelding (foto’s, postkaarten); koppelen van multimedia (foto, tekst en geluidsbestand) aan een registratiefiche; rapporten afdrukken en de collectie publiek ontsluiten.

Cursus 3. Bewaring van archief en documentatie
Spreker: Hendrik Vandeginste (consulent Heemkunde Vlaanderen)
Je probeert je collectie zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Jammer genoeg zijn er heel wat factoren die schade kunnen berokkenen. Denk maar aan vocht, insecten, schimmels, wateroverlast of brand. Bovendien zijn sommige materialen van zichzelf onstabiel en verouderen ze snel. Hoe beperk je zoveel mogelijk het risico op schade aan je collectie? Hoe pas je richtlijnen over bewaring van papier, foto’s en films toe in de alledaagse praktijk, waar de centen beperkt zijn? En wat doe je als je toch problemen tegenkomt?

Praktisch:

Locatie: Heemhuis De Semse, Schoolstraat 7, 1980 Zemst
Wanneer: woensdagen 18 en 25 november en 2 december 2015 van 19u tot 21u30
Prijs: deelnemen kost 5 euro per cursus of 12 euro voor de volledige reeks.
Inschrijven: verplicht en kan via deze linkNa bevestiging van je inschrijving mag je het inschrijvingsgeld overschrijven op IBAN BE79 0682 2185 9033 (GKCCBEBB), met als vermelding ‘vorming collectie’.  
Cursusmateriaal: bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal. 
Aantal deelnemers: Om de interactie te bewaken, zijn de sessies beperkt tot en maximum aantal deelnemers.

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

 

Print deze pagina