Nieuwsbericht
Bedevaartvaantjes uit Vlaams-Brabant - Erfgoeddag 2016
Vanaf de late 15de eeuw tot midden jaren 1960 kreeg de bedevaarder een – al dan niet gewijd – vaantje als herinnering aan een volbrachte bedevaart. Dit kleinood was rijk geïllustreerd en verwees in tekst en beeld naar een cultusplaats of -object. Het roept ook een wereld aan devotionele rituelen op, zoals de aanroeping van de heilige door gebed, het offer van geld, kaarsen of ex-voto’s, de aanraking van het beeld of het kussen van een relikwie.
Tijdens Erfgoeddag - thema 'Rituelen' - zet het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant op 24 april 2016 bedevaartvaantjes en -rituelen in de kijker met twee tentoonstellingen en een lezing.
tentoonstelling 'Naar de Vaantjes': een 50-tal vaantjes uit de collectie van het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant en uit privécollecties tonen de evolutie in hun beeldtaal vanaf de periode van de Contrareformatie tot diep in de jaren 1950. Een beeldtaal die ten dienste stond van de vele functies van het vaantje: sacraal voorwerp, propaganda-instrument en persoonlijk souvenir.
fototentoonstelling ‘Voetsporen van devotie’ (Jan Locus): fotograaf Jan Locus presenteert zijn eigen kijk op de huidige Vlaams-Brabantse processies. Hij geeft niet louter een documentaire kijk op deze sociaal-religieuze rituelen. Zijn fotografische zwart-wit impressies getuigen van een persoonlijke blik vanop de zijlijn.
lezing door Hans Geybels: historicus en theoloog Hans Geybels belicht hoe de vormgeving van vaantjes nauw verbonden is met devotionele bedevaartgebruiken.
Voor alle praktische info, zie hier.