Nieuwsbericht
Archief KU Leuven op Erfgoedlijst van UNESCO
Het archief van de Leuvense universiteit uit de periode 1425-1797 is een van de 54 documenten en collecties die UNESCO op 21 juni heeft toegevoegd aan haar “Memory of the World Register, het equivalent voor archief- en bibliotheekmateriaal van het onroerend en immaterieel erfgoed.
Het archief, dat wordt bewaard door het Rijksarchief te Leuven en de KU Leuven, is met zijn bijna 200 strekkende meters één van de omvangrijkste en best bewaarde archieven van het Ancien Regime. Het is cruciaal voor de intellectuele geschiedenis van de 16e eeuw, toen Leuven – na Parijs – de grootste universiteit boven de Alpen was. De aanwezigheid van prominente geleerden als Desiderus Erasmus, Gerard Mecator en Justus Lipsius bracht een grote internationale aantrekkingskracht met zich mee. De stichting van het Drietalencollege in 1517 vormde een mijlpaal voor de geschiedenis van het humanisme. Ook in de vroegste ontwikkeling van de typografie en cartografie en in de invoering van de katholieke hervorming speelde Leuven een belangrijke rol.
Daarnaast geeft het archief een fraai inzicht in de realiteit van een vroeg moderne universiteit, de werking ervan en de interactie tussen studenten, professoren en de bredere samenleving. Het Rijksarchief en de KU Leuven plannen op termijn een nieuwe online inventaris van het archief te publiceren.
Geïnteresseerd in meer academisch erfgoed? Blader dan ook eens door de Prentencollectie van de KU Leuven op Erfgoedplus.be.