Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

75 jaar Albertkanaal

Dit jaar is het 75 jaar leden dat het Albertkanaal werd geopend. Reeds in 1920 besliste de Belgische overheid om haar waterwegennet uit te breiden. In 1930 startte men met de aanleg van het kanaal en in juli 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werden de werken aan het kanaal afgerond. Maar het zou nog tot na de oorlog duren vooraleer het kanaal in gebruik werd genomen. Het Albertkanaal verbindt Luik met de haven van Antwerpen en vormt een belangrijke economische verkeersader.

Koning Albert I in 1933 op bezoek bij de werken aan het Albertkanaal.Koning Albert I brengt op 23 oktober 1933 samen met koningin Elisabeth een bezoek aan de werken aan het Albertkanaal in Lanaken. (Virtuele collectie 'Verzameld in Lanaken')

Kanalen in Limburg
Zuid-Willemsvaart 1826 - 188 jaar
Kanaal naar Beverlo 1857 - 157 jaar
Kanaal Bocholt-Herentals 1846 - 168 jaar
Kanaal Briegden-Neerharen 1934 - 80 jaar
Albertkanaal 1939/(1946) - 75 jaar

Limburg telt een vijftal kanalen. Met 188 jaar is de Zuid-Willemsvaart de Nestor onder deze waterwegen. Het Albertkanaal is het meest recente kanaal. Het kanaal is 129,5 km lang en werd sinds haar aanleg twee keer gemoderniseerd. Het traject werd verbreed en ook sluiscomplexen werden aangepast om duwvaart toe te laten. In functie van containervervoer werden in 2012 onder meer de bruggen van Kanne, Vroenhoven en Briegden opgeblazen en vervangen door nieuwe constructies. Hierdoor kan men hoger gestapelde vrachtschepen met containers toelaten.

De brug van Briegden uit 1948 die in 2012 opgeruimd werd.De brug van Briegden (Lanaken) uit 1948. Op 1 april 2012 blies men de brug op om kort hierop te vervangen door een nieuwe constructie. (PCCE, Bert Van Doorslaer)

Kanalen vormen landschapsbepalende ingrepen. Ook de omvang van werkzaamheden trok de aandacht van fotografen. In de erfgoeddatabank van Erfgoedplus.be kan men dan ook meerdere objecten terugvinden die kanalen en hun bruggen in beeld brengen. Het Stadsmus, de erfgoeddienst van Lanaken, Geschied- en Heemkundige kring Heidebloemke en de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) bezitten omvangrijke collecties aan foto's en postkaarten over Limburgse kanalen.

Als meest recente aanwinst werd de provinciale collectie over het bouwkundig erfgoed langs Limburgse kanalen (PCCE) met het Erfgoedregister verwerkt. In 1999 volgde Bert Van Doorslaer, medewerker van het PCCE, het traject van alle Limburgse kanalen. Onderweg legde hij een representatieve fotodocumentatie aan van de kanalen zelf en de kenmerkende bouwkundige constructies die zich aan en in de onmiddellijke omgeving van de kanalen bevinden. Hierbij werden zowel bruggen, sluizen, loskades, bedrijfsgebouwen als kleinschalige elementen zoals kunstwerken, signalisatie, verkeers- en informatieborden gedocumenteerd. In hun geheel vormen ze een unieke tijdsopname van kanalen in Limburg en hun omgeving.

>> Albertkanaal 75
>> Albertkanaal in Erfgoedplus.be (collecties het Stadsmus, PCCE, PBL en Heidebloemke)
>> Zuid-Willemsvaart in Erfgoedplus.be (collecties PCCE, gemeente Lanaken en OPZC Rekem)
>> Kanaal Bocholt-Herentals in Erfgoedplus.be (collecties PCCE en M Leuven)
>> Kanaal naar Beverlo (collectie van het PCCE)
>> Kanaal Briegden-Neerharen (collectie van het PCCE)
>> Collectie over het bouwkundig erfgoed langs Limburgse kanalen (PCCE)

Print deze pagina