Erfgoedplus.be vind meer dan je zoekt

Navigation Search

Nieuwsbericht

Themadag bewaren en beheren van religieus erfgoed

Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de dienst Erfgoed van de Provincie Vlaams-Brabant in de Sint-Kwintenskerk te Leuven een themadag 'religieus erfgoed' voor kerkbesturen. De inventarisatie, het onderhoud en duurzaam beheer van religieus erfgoed in een kerkgebouw vrijwaren dit erfgoed voor toekomstige generaties. Als vrijwilliger van de kerkfabriek of parochieploeg speel je hier een belangrijke rol in. Om je wegwijs te maken in het erfgoedbeheer in je parochiekerk kan je tijdens deze themadag een aantal workshops volgen. Je krijgt praktische tips en aanbevelingen voor het bewaren en beheren van religieus erfgoed: van albe tot wijwatervat. Je kan nadien aan de slag in je eigen parochie met een handleiding en aanbevelingen.

De deelnemers hebben de keuze uit 6 workshops:

WORKSHOP 1 - Inventariseren van religieus erfgoed: hoe begin je eraan?
In deze workshop leer je hoe je een kerkinventaris opmaakt. Wat is het nut van een inventaris? Hoe herken en beschrijf je een religieus object? Wat moet je registreren en wat niet? Nadien worden de objecten ingevoerd in het Erfgoedregister. Dit is de invoermodule voor Erfgoedplus.be, de erfgoeddatabank van de provincie Vlaams-Brabant.

WORKSHOP 2 - Religieus erfgoed fotograferen in een kerk: praktische tips
Objectfotografie in een donkere kerk is niet eenvoudig. Met de opstelling van lampen en praktische tips leer je diverse voorwerpen fotograferen: schilderijen, glasramen, kelken … om ze vervolgens met gratis software te optimaliseren en te bewerken voor inventarisatie.

WORKSHOP 3 - Metalen voorwerpen: hoe reinigen en bewaren?
Religieus vaatwerk en andere metalen voorwerpen in een kerk zijn erg gevoelig voor corrosie, roest en slijtage. Hoe moet je de schade inschatten? Hoe herken je een vernislaag op metaal? Met welke metalen heb je te maken? Hoe kan je een zilverlaag best poetsen zonder verdere schade te veroorzaken? Kan je het metaal beschermen tegen corrosie? De monumentenwachter interieur begeleidt je bij deze workshop.

WORKSHOP 4 - Religieus textiel: hoe beschermen en bewaren?
Religieus textiel is kwetsbaar: onderhevig aan slijtage, gevoelig voor vocht en licht. Dikwijls zijn de kasten gevuld met alben, koorkappen en kazuifels, zonder dat ze nog gebruikt worden. Hoe kan je voorkomen dat schimmel en insecten je collectie aantasten? Welke omgeving is optimaal en in welk materiaal moeten ze bewaard worden?

WORKSHOP 5 - Ongedierte en schimmel in mijn kerk: hoe kan je ze voorkomen?
Ongedierte en schimmels vormen een gevaar voor kostbare erfgoedcollecties in kerken. Voorkomen is beter dan genezen. In deze workshop leer je hoe je de risico’s op schade kan herkennen en vermijden. Aan de hand van het uitleenmateriaal van de provincie leer je hoe je temperatuur en luchtvochtigheid kan meten en beheersen.

WORKSHOP 6 - Behandeling van schimmel en ongedierte: materialen en methodes
Hoe kan je schimmel en houtworm detecteren, inperken en bestrijden? Welke materialen en producten moet je hiervoor gebruiken? Welke moet je best vermijden? Aan de hand van een oefening leer je hoe je op een eenvoudige manier schimmels verwijdert en houtworm kan doden met uitleenmateriaal van de provincie.

De workshops worden begeleid door de erfgoedconsulenten van de provincie Vlaams-Brabant, Monumentenwachters en de medewerkers van de stedelijke Erfgoedcel Leuven

Praktisch:

Waar en wanneer?

Donderdag 26 mei 2016

Sint-Kwintenskerk, Naamsestraat 160A, 3000 Leuven

Programma
- Verwelkoming vanaf 12.30 uur
- Workshops van 13 tot 17 uur
- Pauze en afsluiting met koffie/thee en versnaperingen
Inschrijven
via de Stedelijke Erfgoedcel Leuven:

petra.grooteman@leuven.be

016-27 22 89

Max. twee workshops naar keuze. Bij een te groot aantal inschrijvingen voor één workshop, krijg je een andere workshop toegewezen.

Meer info: Provincie Vlaams-Brabant - Dienst erfgoed
erfgoed@vlaamsbrabant.be - 016-26 77 97
Beleidsverantwoordelijke - Tom Dehaene, gedeputeerde

Voorpagina zichtbaarheid: 
vrijdag, mei 20, 2016 - 08:45
Print deze pagina